Office Building_ Lund University_ 2017

ABSTRACT
With the development of technology and the emerging requirements for a higher energy efficient building environment, this urge covers both new proposals and existing buildings. Renovation or retrofitting can be now called the trend of the moment and a large market for the on-going life of the existing buildings. This process, of modifying the existing building, aims to decrease the energy demand and improve indoor environment. The introduction of energy efficient retrofits can affect from operational costs to becoming more attractive for tenants. Retrofitting is used as well as a chance to install new renewable energy systems for an on-site generation of energy.

Daylight and HVAC systems play an important role when dealing with renovation. The integration of daylight, energy performance and ventilation into the design process has always been a great challenge. Particularly in this case, an office building with both individual and landscape offices, daylight helps in different aspects. Hereby can be mentioned the reduction of the load on artificial lighting, and the promotion of work efficiency through endorsing good human health, well-being and user comfort. By combining architectural and engineering studies, this assignment intends to create innovative solutions and also a more comfortable working environment. [1][2]

The objective of this assignment was the retrofitting of an existing office building, more specifically the WSP office located in Malmö. After running different parametric studies for several parts such as energy model simulations, daylight indoor conditions, and natural ventilation, a new retrofit design was proposed to make the office more energy- efficient and visually comfortable. In the end, a focal emphasis was given to the new architecture of the building, its daylight quality, energy levels and the new ventilation, heating and cooling system design.

CONCLUSIONS/DISCUSSIONS
A lot of questions arose during the course of project and new topics of discussion were opened. For a general conclusion in daylight analysis it can be said that the BREEAM requirements for the individual offices as well as the landscape offices were fulfilled. However, for the western atrium this requirement was not reached, but that space was treated as a recreation area, and since the occupancy was not 100%, the few sun patches and discomfort glare could be neglected.

Curiosity arose for the northwest corner of the building, when the sun path diagram was studied. Further parametric studies could have been made in order to analyze if that part posed any problem, however we proposed a small dynamic shading to a certain extent.

Another question that remained open, but treated in the process was the window to wall ratio. A better result could be arrived after a parametric study but our solution was more of an assumption focusing on daylight rather than energy consumption. However the window to wall ratio could be linked with the addition of the double façade. The only untreated point of this façade was the partition of the middle atrium. The shading devices in that part could be studied further in terms of design and composition.

The concept of having a green roof was an idea that arose amidst the design and simulation process. It would enhance the aesthetics and also help in reducing the building energy performance. The vegetation would decrease the indoor air temperature and improve the building thermal comfort during summer days. It would also contribute to air purification. However, due to the lack of time, the simulation could not be performed.

Energy efficiency, especially the peak loads, have been a very troublesome companion of the daylight values and architectural concepts that were applied. In the end, the building had to be first super insulated, and basically the same for the windows (triple glazed). On the other hand, the shading and natural ventilation simulations, showed a wide possibility of options, different controls for the dynamic shading to work, such as direct solar radiation, natural light illuminance, outdoor temperature, manual control, etc., which could be further studied in other projects. As for natural ventilation, the actual air flow would be interesting to be studied to understand the flow of temperature through the different heights of the atriums. The used software specified the difficulty to use this method to dimension and analyze atriums, so other methods could be tried in the future.

As a final conclusion we can say that this topic of investigation is very broad, and has presented many curious developments. The other subdivisions can be interesting future topics of research.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s